Skip to main content

“I Don’t Care”

Het kan me niet zo heel veel schelen wat sommige richtlijnen voorschrijven. Of ze nu bepalen dat we allemaal geen neon-oranje nagels mogen hebben of moeten rondlopen in maanpakken, dat is niet waar het voor mij om draait. I don’t care.

Ik omarm in mijn vak elke toepasselijke richtlijn, zorg dat ik ze grondig begrijp en maak ze werkbaar waar dat nodig is. De inhoud van die richtlijnen kan ik niet veranderen. Daarvoor zijn er gelukkig wijze hoofden in werkgroepen en commissies. Maar ik heb wel een richtlijn nodig, een kompas om de weg te wijzen.

Waarom? Omdat het me in staat stelt om een veilige werk- en patiëntomgeving te faciliteren, een anker te hebben en creatief te denken binnen die vastgestelde kaders. Autonomie (binnen richtlijnen) is de sleutel tot werkplezier, en werkplezier is de basis voor succes – en dat is waar ik voor ga.

Dus, wel of geen nagellak of welke andere regel die soms moeilijk te begrijpen is, het maakt me niet uit. Het zou een boel tijd en materiaal schelen en plezier en duurzaamheidsvoordelen opleveren als er nog eens kritisch naar sommige richtlijnen gekeken wordt. Maar zolang de wijze hoofden de richtlijn nog niet aanpassen kunnen we het beste gewoon lekker samenwerken binnen de lijnen.

Okee, heel af en toe lokaal even een beetje buiten de lijn kleuren, met een goed onderbouwde reden, moet kunnen. Maar zichtbaar afwijken maakt het geheel onduidelijk en heeft mogelijk effect op de professionele houding van je team en ver daarbuiten🌟.

Hoe ga jij om met vragen uit je team?

Leave a Reply